Op 20 juni 2019 vond in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de conferentie Comparing the wars of decolonization: Extreme violence during reoccupation and counter-insurgency, 1945-1975 plaats. Tijdens deze conferentie presenteerde de NIAS Theme group Comparing the Wars of Decolonization de eerste resultaten van het onderzoek. Uitgangspunt van dit project is dat internationaal vergelijkend onderzoek naar dekolonisatieoorlogen essentieel is om meer inzicht te krijgen in de oorzaken, vorm en aard van het geweld dat door Nederlandse troepen is gebruikt bij de poging tot herbezetting van de Indonesische archipel (1945-1949).

De afgelopen maanden werkten onderzoekers uit het onderzoeksprogramma samen met internationale onderzoekers. Tijdens de conferentie presenteerden zij hun eerste resultaten – deze verschijnen in 2020 als Nederlandstalig themadossier bij BMGN – Low Countries Historical Review, en in 2021 als Engelstalige bundel bij Cornell University Press. De keynote van professor Raphaëlle Branche (Universiteit van Rouen) is hieronder te lezen. In haar keynote gaat Branche in op het publieke gebruik van geschiedenis, in relatie tot dekolonisatiegeweld in Frankrijk en andere voormalige koloniale machten.

Onderzoek dekolonisatie Indonesië
Paneldiscussie olv Wim Manuhutu, met van links naar rechts David Anderson, Raphaëlle Branche, Bambang Purwanto en Gert Oostindie

Links naar documenten

11-07-2019