Vandaag verschijnt de nieuwste BMGN-Low Countries Historical Review. In het ‘forum’ van dit historische tijdschrift worden de eerste resultaten van het project Dekolonisatieoorlogen vergelijken (in het Nederlands) gepresenteerd.

In het voorjaar van 2019 is door een groep van twaalf internationale en Nederlandse onderzoekers, onder leiding van Thijs Brocades Zaalberg en Bart Luttikhuis, druk gewerkt aan een internationaal vergelijkend onderzoek naar dekolonisatieoorlogen. U kunt deze publicatie online lezen op de site van BMGN-Low Countries Historical Review (Vol. 135 No. 2). Via deze link is de inleiding Extreem geweld tijdens dekolonisatieoorlogen in vergelijkend perspectief, 1945-1962 te lezen. In 2021 volgt een uitgebreidere Engelstalige bundel met artikelen bij Cornell University Press.

In een interview met Dirk-Jan Wolffram, voorzitter van de BMGN-redactie, vertellen Thijs Brocades Zaalberg en Bart Luttikhuis meer over deze publicatie. Bekijk het interview hier.

Via deze link kunt u ook luisteren naar een (Engelstalig) interview met onderzoeker Roel Frakking over de bijdrage die hij samen met professor Martin Thomas (Exeter) schreef voor de BMGN bundel. Het interview maakt deel uit van de NIOD REWIND podcast on war & violence